1

Topic: Kyylä Stimuluksessa 8/05

Stimuluksen numerossa 8/05 oli juttu verkkopelaamisesta & Kyylästä (allekirjoittaneen kirjoittama)
Jos jokin kohta kaipaa tulista kritiikkiä tai muuten vain kommenttia niin kirjailkaa alle. Tämä ketju toimii kuitenkin lähinnä sähköisenä säilönä kirjoitetulle jutulle.

Juttu kuvana


Ja juttu alla:

Koneen takana on ihminen

Tietokoneen ääressä pelaaminen on helposti tulkittavissa yksinäiseksi harrastukseksi. Kuvaruudun tuijottaminen ei todellakaan luo kuvaa sosiaalisesta henkilöstä, mutta todellisuudessa tilanne voi olla aivan toinen. Verkkopelaaja saattaa päivän mittaan tavata virtuaalisesti enemmän ihmisiä kuin päivän mittaan työpaikallaan tai opiskeluissaan.

Ensimmäiset tietokoneella useamman pelattavat pelit ovat lähes yhtä vanhoja kuin tietokoneetkin. Vaikka ruudulla olisikin vain heitetty banaania toista gorillaa päin tai harrastettu nollakaapelilla sinkohippaa Doomissa, on pelaamisen suurena vaikuttimena ollut sosiaalinen tilanne. Pelaaminen vaikutti ympäristöön ja toisiin pelaajiin. Vastustajan toimilla on merkitystä, sillä kyseessä on toinen ihminen tietokoneen sijaan.

Nykyisin vanhan kaltaisia pelaamistilanteita syntyy lähinnä konsolien äärellä, jolloin oheen mahtuu pieni purtava ja olutkin. Pelaaminen on tullut laajemman ryhmän harrastukseksi ja oikeastaan vapaa-ajanviettotavaksi. Tietokoneella pelaaminen taas on tehnyt nopeiden yhteyksien myötä loikan takaisin yksinäisempään suuntaan. Vaikka muut pelissä mukana olevat hahmot ovatkin kaikki ihmisten ohjaamia, on pelaaja omalla koneellaan kuitenkin oman kotinsa suojissa. Puhekin kulkee nykyisin peleissä verkon yli, joten kontakti toisiin pelaajiin säilyy.

Kyylä kampuksella

Parhaimmillaan pelaamisen sosiaalinen kokemus on kuitenkin verkkopelitapahtumissa eli laneissa. Tuolloin pelaajat saapuvat yhteiseen tilaan ja kytkevät koneensa lähiverkkoon. Lähiverkossa yhteydet koneiden välillä toimivat ilman viivettä ja pelit toimivat nopeammin, kun käytössä on peliä pyörittämään varattu kone. Ja mikä parasta, saatuaan voiton pahasta kilpakumppanista, näkee reaktion suoraan hänen kasvoiltaan. Oli pelinä sota, urheilu tai autoilu – pääsee tunnelma aivan omalle tasolleen. Ilma täyttyy huudoista ja sadatteluista, mutta myös onnitteluista hyvän toimen jälkeen.

Kuopion kampusalueella toimii verkkopelikerho Kyylä, joka on järjestänyt laneja jo kolmen vuoden ajan. Pelipaikkana on ollut alusta asti Kahvila Lukema Studentialla. Myös tulevalle pelikaudelle 2005-2006 on tulossa sääntömääräiset neljä pelitapahtumaa. Ensimmäinen tapahtuma on syys-lokakuun vaihteessa. Pelaajien määrä on rajoitettu kolmeenkymmeneen tilan rajoitusten takia, mutta tuo määrä on jo hyvien pelien aikaansaamiseksi erittäin riittävä. Ja tiivis tila luo myös tunnelmaa.

Vaikka pääasiassa laneissa pelinä onkin ollut eri ensimmäisen persoonan ammuskelupelit, on tilaa ohjelmassa varattu myös rallin ja reaaliaikastrategian puolelle. Kyylän lanien ajatusmaailmaan on myös alusta asti kuulunut uusien pelien kokeileminen ja ahaa-elämysten etsintä. Pelaamisesta kiinnostuneiden kannattaa tutustua kerhon toimintaan verkkosivuilla www.kyyla.org, jonka kautta onnistuu myös laneille ilmoittautuminen.

Lorem ipsum...

2

Re: Kyylä Stimuluksessa 8/05

Luin jutun jo Stimuluksesta ilmestymispäivänä ja mielestäni juttu oli hyvä. Jutussa on hyvä näkökohta verkkopelaamisen sosiaalisuuteen ja kaikki tarvittava pelaamisesta ja kerhosta tulee esille.